Create you own custom course. Learn How?

Societatea este tot mai mult interconectată din punct de vedere economic, politic și cultural, fiind caracterizată și printr-o discrepanță între standardele de trai, observată între state și în interiorul acestora.

Disparitatea dintre Nordul și Sudul global se poate observa prin faptul că 1,4 miliarde de oameni trăiesc cu mai puțin de 1,25 $ pe zi; 1,1 miliarde de oameni nu au acces la apă; 24.000 de copii mor pe zi din cauza sărăciei. Domeniul dezvoltării și cooperării internaționale a apărut ca răspuns la aceste probleme, însă a fost și continuă să fie modelat de interese geopolitice și tendințe sociale.

Ce este dezvoltarea? Cum s-au schimbat în timp ideile noastre despre dezvoltare, cauzele precum și obiectivele sale? 

De ce, după 60 de ani în care ajutorul oficial pentru dezvoltare a reprezentat un punct important pe agendele naționale și globale, sunt atât de mulți oameni care încă suferă de sărăcie, declin economic, nesiguranță politică, represiune, și de neputință?

Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare a fost creat spre a cerceta aceste aspecte și, acolo unde este cazul, să ofere răspunsuri la întrebări esențiale pentru domeniul asumat.

Având în vedere aceste aspecte, Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare va fi un liant academic între societatea civilă și procesele guvernamentale, contribuind la politica României de cooperare pentru dezvoltare, întrucât, în contextul aderării la Uniunea Europeană în anul 2007, România se aliniază la politica de cooperare internațională pentru dezvoltare, devenind, astfel, din stat receptor de asistență pentru dezvoltare, stat donator, alăturându-se statelor membre ale Uniunii în lupta pentru promovarea obiectivelor de Dezvoltare Milenare.

Pentru anul 2015, Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare își propune o arie extinsă de activități, pornind de la acțiuni de sprijinire a studenților ale căror interese se regăsesc în domeniul de activitate al Institutului, în același timp promovând programul de masterat ce vizează acest domeniu, Development, International Cooperation and Humanitarian Aid, activități de cercetare, atragerea de fonduri europene, stabilirea parteneriatelor cu actori cheie din domeniul cooperării internaționale atât de la nivel local și naționat, cât și internațional.